Zin in een nieuwe wagen op het autosalon 2018? Dit zijn onze tips om geen dieven aan te trekken
In 2016 waren er in België niet minder dan 8.931 autodiefstallen en 54.240 diefstallen uit auto's (bron: statistieken van de federale politie). Hoewel het aantal feiten van jaar tot jaar daalt, blijft het essentieel om de burger te sensibiliseren voor de preventie van dit fenomeen. De schade blijft bijna nooit beperkt tot de gestolen goederen, maar treffen vaak ook het voertuig, hetgeen erg aanzienlijke kosten veroorzaakt voor het slachtoffer.
Neem preventiemaatregelen:
Niet alle diefstallen kunnen worden voorkomen, maar met een beetje gezond verstand en goede gewoonten zou veel schade en veel rompslomp voorkomen kunnen worden. Inbreken in een voertuig duurt maar enkele seconden, maar de schade herstellen vergt meer tijd. Het is dus belangrijk dat de burgers het onderstaande advies in acht nemen:
- Parkeer uw voertuig op een veilige plaats, bij voorkeur op een bewaakte parking of op goed verlichte plaatsen waar er veel sociale controle is.
- Sluit de deuren en vensters altijd goed af.
- Laat niets in uw wagen liggen, zelfs uw boorddocumenten niet, en toon dat uw wagen leeg is door het handschoenenkastje en de bagageruimteafdekking open te laten.
- Als u toch iets in de wagen laat liggen, zorg er dan voor dat het voorwerp niet zichtbaar is en leg dit bij voorkeur uit het zicht voordat u vertrekt in plaats van bij aankomst.
- Schakel de BLUETOOTH- en Wifi-functie uit. Laat dieven ook niet weten waar en wanneer u parkeert. Let daarom op met apps en sociale netwerken die automatisch uw geografische positie weergeven.
- Houd de deuren ook gesloten en laat geen enkel waardevol voorwerp op de zetels liggen wanneer u rijdt.
Kortom, geef geen indicaties over de aanwezigheid van een waardevol voorwerp in uw wagen. Wat zich niet in de wagen bevindt, kan ook niet worden gestolen. En als er geen inbraak is, moet er ook geen raam of slot worden vervangen, moeten er geen nieuwe documenten worden aangevraagd en moet u het niet zonder wagen stellen tijdens de herstellingen.
Bent u ondanks alles toch slachtoffer?
Doe aangifte bij de politie en eventueel bij uw verzekering. U kunt uw bank- en kredietkaarten ook blokkeren via CARDSTOP op het nummer 070 344 344 en uw identiteitsdocumenten via DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123.